perjantai 11. heinäkuuta 2014

Blogger vs. WordPress


Julkaisualustan valitseminen


Blogia perustaessa täytyy päättää, minkä julkaisualustan valitsee blogilleen. Yleensä valinta tehdään suosituimpien julkaisualustojen Bloggerin ja WordPressin väliltä, joten vertailen niiden ominaisuuksia tässä postauksessa.

Googlen omistama Blogger on täysin ilmainen julkaisualusta. Myös WordPressillä on yksi julkaisualusta, jota käyttämällä bloggaaminen on täysin ilmaista. Etenkin aloittelevan bloggaajan kannattaa minimoida bloggaamiseen käytetyt kustannukset ja valita ilmainen blogialusta, koska blogin suosiota on mahdotonta ennustaa etukäteen.


Bloggerin ja ilmaisen WordPressin keskeisimmät erot:


Blogger

+ Käyttö helppoa ja ilmaista.
+ Toimii Google-tunnuksilla.
+ Ilmainen verkkotunnus bloginnimi.blogspot.com.
+ Blogin voi ilmaiseksi siirtää omalle verkkotunnukselle (bloginnimi.com).
+ Blogiin voi hankkia Google AdSense –mainoksia, joten blogilla voi tienata rahaa.
+ Blogiin voi sijoittaa myös muita mainoksia.
+ Ulkoasun suunnittelutyökalu.
+ Valmiita ulkoasumalleja.
+ Mobiililaitteella bloggaaminen helppoa.
+ Kävijätilastot.
+ HTML-editori.
+ CSS-editori.
+ Luotettava.
- Ulkoasua ei voi muokata rajattomasti.
- Google omistaa blogisi. Jos Google katsoo sisällön olevan epäsopivaa, se voi poistaa blogin.


WordPress.comin ilmaisversio

+ Ilmainen blogi.
+ Ilmainen verkkotunnus bloginnimi.wordpress.com.
+ Oman verkkotunnuksen voi hankkia $13 vuodessa.
+ Käyttötukea saa yhteisöfoorumilta.
+ Ulkoasun perusmallit.
- Vain 3 GB tilaa (lisämaksusta enemmän tilaa).
- WordPress saattaa näyttää omia mainoksiaan blogissa. Mainokset voi poistaa maksamalla $30 vuodessa.
- Blogiin ei voi lisätä videoita. Maksamalla $60 vuodessa voi lisätä blogiin videoita.
- Blogiin ei voi lisätä mainoksia.

Keskeisin ero palveluissa on se, että Bloggerissa voi tienata rahaa, kun taas WordPressin ilmaisblogiin ei voi laittaa mainoksia. Jos blogilla haluaa jo alkuvaiheessa tienata rahaa, on Blogger ehdottomasti parempi vaihtoehto.
Lisäksi Bloggerin käyttö on täysin ilmaista, mutta WordPressissä lisäominaisuuksista joutuu maksamaan.


Muut WordPress-vaihtoehdot


WordPressistä on olemassa kolme muuta versiota, joissa on enemmän ominaisuuksia. WordPress.com tarjoaa ilmaisversion lisäksi Premium- ja Business-vaihtoehdot. Kumpaankaan versioon ei voi lisätä mainoksia, mutta Business-versiossa blogin kautta voi myydä tuotteita.


WordPress.com Premium ($99 vuodessa)

+ Oma verkkotunnus
+ Ulkoasun perusmallit
+ CSS-editori
+ WordPress ei näytä mainoksia blogissa
+ Blogiin voi lisätä videoita
+ Tuki sähköpostin välityksellä
- Vain 13 GB tilaa
- Blogiin ei voi lisätä mainoksia
- Kallis hinta


WordPress.com Business ($299 vuodessa)

+ Oma verkkotunnus
+ Ulkoasua voi muokata vapaasti
+ Yli 50 premium-ulkoasuteemaa
+ CSS-editori
+ Blogin kautta voi myydä tuotteita
+ Blogiin voi lisätä rajoittamattoman määrän videoita
+ Rajoittamattomasti tilaa
+ WordPress ei näytä blogissa mainoksia
+ Live Chat –tuki
- Blogiin ei voi lisätä mainoksia
- Kallis hinta

Näiden vaihtoehtojen lisäksi on vielä olemassa itse asennettava WordPress-versio, jonka tarjoaa WordPress.org (huomaa eri pääte!). WordPress.comin blogialustat ovat valmiiksi hostattuja, mutta WordPress.org-blogille pitää itse hankkia hostaaja.


WordPress.org

+ Ladataan itse omalle palvelimelle ilmaiseksi.
+ Ulkoasua voi muokata rajattomasti.
+ Joustava ja sisältää paljon erilaisia ominaisuuksia.
+ Teemoja ja lisäosia voi asentaa rajattomasti.
+ Sivuston voi vapaasti valjastaa omiin käyttötarkoituksiin. Mainoksista ja kaikesta muusta saa päättää itse.
+ PHP-, CSS- ja HTML-editorit
+ Omistat itse sivuston.
- Oma verkkotunnus maksaa. Lisäksi sivustolle pitää itse ostaa palvelintilaa webhotellista. Kustannuksia tulee ainakin 5–10 euroa kuussa. Mitä enemmän kävijöitä blogissa on, sitä enemmän hostaaminen maksaa.
- Vaatii teknistä osaamista.
- Sivustoon täytyy itse tehdä päivitykset.
- Avoimen lähdekoodin vuoksi helpompi hakkeroida kuin Blogger.


Mikä alusta kannattaa valita?


Miten perustaa blogi? –artikkelissa suosittelin etenkin aloittelevaa bloggaajaa valitsemaan Bloggerin julkaisualustaksi. Tämä siksi, että se on helppo ja ilmainen käyttää ja blogiin saa laitettua mainoksia. Lisäksi huhupuheiden mukaan Google näyttää Bloggerilla tehdyt sivustot korkeammalla hakutuloksissa.

Monet bloggaamista käsittelevät sivustot suosittelevat valitsemaan ilmaispalvelun sijasta itse asennettavan WordPressin, koska se tarjoaa laajemmat mahdollisuudet muokata blogin ulkoasua kuin Blogger. Jotkut pitävät itse ylläpidettävää WordPressia ainoana oikeana vaihtoehtona, jos haluaa sivuston olevan ammattimainen.

Itse asennettava WordPress on yleensä paras vaihtoehto etenkin silloin, kun haluaa perustaa esimerkiksi omalle yritykselleen nettisivut. Tällöin on luonnollista, että ulkoasun muokkaamiselle ja erilaisille lisäosille voi olla enemmän tarvetta. WordPressillä voi tehdä aivan millaisen sivuston tahansa. Esimerkiksi eBay ja LinkedIn on luotu WordPressillä.

Verkkosivuston luominen itse alusta alkaen voi olla kuitenkin hyvin kallista ja työlästä. Itse asennettavasta WordPressistä saa parhaan hyödyn silloin, jos itse on taitava koodaaja, sillä HTML-, CSS- ja PHP-kielien osaamisesta on runsaasti apua.

Kokemukseni mukaan Blogger sopii parhaiten perusbloggailuun. Itse lähtisin tekemään WordPressillä sivut vain siinä tapauksessa, ettei kyseessä ole blogin kirjoittaminen vaan tarkoituksena on luoda nettisivut.

Ilmaisia blogialustoja kritisoidaan usein etenkin siksi, että blogin osoitteeksi tulee esimerkiksi bloginnimi.blogspot.com tai bloginnimi.wordpress.com. Blogi on kuitenkin mahdollista siirtää myöhemmin omaan verkko-osoitteeseen, joten tällä ei ole merkitystä. Ylipäänsä tällaisilla muotoseikoilla ei ole merkitystä etenkään bloggaamisen alkuvaiheessa. Ulkoasua ja blogin osoitetta ehtii hienosäätää myöhemminkin.

Mielestäni harrastelijabloggaajan ei kannata maksaa omasta domainista, koska harva edes kiinnittää huomiota blogin osoitteeseen saati muistaa sitä ulkoa. Vai meneekö joku vielä oikeasti suosikkiblogiinsa kirjoittamalla blogin osoitteen osoitekenttään? Ihmiset tulevat blogiin yleensä googlettamalla tai linkkien kautta ja suurimmat fanit lisäävät blogin omiin kirjanmerkkeihinsä. Ulkoasullakaan ei kannata lähteä hifistelemään, koska ulkoasussa yksinkertaisuus on valttia. Lukijat tulevat blogiin sen sisällön takia eivätkä he ole kiinnostuneita mitä ihmeellisimmistä toiminnoista.

Bloggeria kritisoidaan yleensä sen vähäisistä mahdollisuuksista muokata ulkoasua, mutta mielestäni asialla ei ole bloggaamisen kannalta juurikaan merkitystä. Bloggerin blogipohja on varmasti kaikille lukijoille tuttu, mikä parantaa blogin käytettävyyttä. Kaikki lukijat osaavat esimerkiksi selata vanhoja postauksia blogiarkiston avulla. Tämä taas ei ole WordPressillä tehdyissä blogeissa itsestäänselvyys.


Tiivistelmä


Blogger
Sopii sekä aloitteleville että kokeneemmille bloggaajille.

WordPress.com
Don’t try this at home!

WordPress.org
Sopii nettisivujen luomiseen. Perusbloggaamiseen liian kömpelö ja kallis vaihtoehto. Suosittelen yrittäjille, tee-se-itse-tyypeille, tietokonenörteille ja masokisteille omalla vastuulla.


24 kommenttia:

  1. Hei, Wordpress.comiin voi kyllä lisätä videoita ilmaiseksikin. Sen kuin upottaa Youtubesta tai Vimeosta. Muuta ei tarvitse tehdä kuin kopioida videon url omalle rivilleen graafisessa editorissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, kiitos kommentistasi! Tällöin video ei ole kuitenkaan itse Wordpressissä vaan se on linkitetty erillisen palvelun kautta sivustolle. Vaikka ei kai sillä sinänsä ole paljoakaan merkitystä, paitsi että videoon sovelletaan sitten kyseisen palvelun käyttöehtoja. Jos esimerkiksi video satuttaisiin poistamaan palvelusta, niin video poistuu myös omalta sivustolta.

      Poista
  2. Kuvat.fi tarjoaa nyt myös blogimahdollisuuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. luen tätä nyt juuri siksi kun Kuvat.fi on hukannut linkkini YouTubeen kolme kertaa. Viimeksi linkit hävisivät perjantaina 6.4 ja vielä 10.4 ovat kateissa!

      Poista
    2. Istun juuru nyt tässä lukemassa Kuvat.fi vaihtoehdoista kun ovat hukanneet linkit YouTube-videoihin jo kolme kertaa!

      Poista
  3. 'Avoimen lähdekoodin vuoksi helpompi hakkeroida kuin Blogger'
    Kun kyseessä on tietotekniikkaa sivuava aihe, niin kannattaisi tarkistaa myös tekniset faktat ennen kuin julkaisee tämän kaltaisia ohjeita.
    Avoin lähdekoodi ei tee ohjelmistosta helpommin hakkeroitavaa. Ei välttämättä myöskään turvallisempaa, kaikki riippuu lopulta ohjelmointitiimin osaamisesta ja ohjelmiston arkkitehtuurin toteutuksesta.
    Tästä aiheesta löytyy runsaasti tutkimustuloksia ja teknisiä kirjoituksia sekä netistä ja printtimediasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Onneksi on olemassa noin tarkkasilmäisiä lukijoita :) Olin tosiaan ilmaissut asian vähän tökerösti tuolla tekstissä. Olet oikeassa, ettei avoin lähdekoodi itsessään tee ohjelmistosta helpommin hakkeroitavaa. Mutta tuosta turvallisuudesta voi olla eri mieltä riippuen siitä, keneltä kysyy. Avoimen lähdekoodin kannattajat ovat sitä mieltä, että avoin lähdekoodi on turvallisempi, koska kehittäjät korjaavat jatkuvasti käyttäjien löytämiä virheitä. Jotkut taas sanovat, että avoin lähdekoodi on haavoittuvaisempi, koska virheet ovat kaikkien nähtävissä ja hyväksikäytettävissä (esim. Heartbleed-tapaus). Mutta niin kuin sanoit, viime kädessä kaikki riippuu tosiaan osaamisesta. Eräs tietotekniikan asiantuntija laittoi minulle äskettäin viestiä tähän postaukseen liittyen ja sanoi, ettei suosittele omalle palvelimelle ladattavan Wordpressin käyttöä juuri noiden siihen liittyvien tietoturvaongelmien takia. Esimerkiksi viimeisen vuoden aikana siitä on monta kertaa löytynyt vakavia haavoittuvuuksia.

      Poista
  4. No voi nyt vittu. Ostin 99e wp.comin ja ihan turhaan, jos en voi lisätä mainoksi. MIKSI EN VOI? Onko faktaa? Miksi minä maksan jostain jos joku sulkee mun suuni ja käteni?

    VastaaPoista
  5. Hei! Osaatko neuvoa voiko mihinkään Bloggerin valmiisiin "pohjiin/template" laittaa omaa itse tehtyä logoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voi laittaa! Logon voi laittaa esim. blogin ylälaitaan, sivupalkkiin, faviconiin, melkeinpä mihin vaan.

      Poista
  6. Hei, osaatko auttaa miten saisi wordpress.comin blogiin lisättyä käyttäjiä joilla ei ole wordpress-tiliä? Sähköpostiin tulee kutsu, mutta vaatii rekisteröimään tai ainakaan en keksi millä tunnuksilla pitäisi kirjautua kun niitä ei pääse blogin admin-puolella muokkaamaan. Kuuluukohan tämä ominaisuus maksulliseen versioon? Ei oikein löytynyt tietoa aiheesta. Kiitos avusta jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tästä ohjeesta ymmärsin, että käyttäjillä on pakko olla oma Wordpress-tili. "Your new user will now be able to access your blog by visiting the My Blogs section of their dashboard when they log in to WordPress.com."

      Poista
    2. Hei,
      samaan tulokseen minäkin tulin ja siitä nyt sitten jatkokysymys, että voiko olla wordpress-tiliä ilman että on blogia? :)

      Poista
    3. Joo voi olla! :) Jotkut hommaavat Wordpress-tilin esimerkiksi vain siitä syystä, että haluavat kommentoida muiden blogeja.

      Poista
    4. Mistä tili luodaan ilman blogia? En löytänyt sellaista kohtaa. Kiitos tuhannesti avusta!

      Poista
    5. Ole hyvä! :) Täällä voi luoda tilin ilman blogia. Wordpressin englanninkielisellä signup-sivulla oli oikeassa reunassa tuo linkki, että voi luoda pelkän tilin. Suomenkielisellä sivulla tuo ei näyttänyt olevan mahdollista.

      Poista
  7. WordPress.org sopii hyvin kenelle tahansa jos hankkii sen palvelusta, johon sisältyy sekä palvelintila että ylläpito, kuten esim WP-palvelu.fi

    Puutalobaby-blogin kokemuksista voi lukea jutusta https://wp-palvelu.fi/blogi/puutalobaby/

    VastaaPoista
  8. Hiukan ihmetytti tuo, että ulkoasun muokkaaminen ei muka olisi tärkeää. Eikö muka kenellekään muulle kuin minulle ole tärkeää, että voisi itse valita, mitä näkyy blogin etusivulla. Bloggerista ei monenkaan tunnin etsimisen ja it-henkilön avullakaan löytynyt sellaista namiskaa, jolla asiaa voisi säätää.

    VastaaPoista
  9. Minulla on kokemusta molemmista. WordPress.org ja Blogger.com. Itse asennettava vaati mielestäni liian paljon taustatyötä - päivitykset, koodaus ja jatkuva huoli siitä - koska palveluntarjoaja taas kaatuu. Uusi blogini on ollut jo toista vuotta Blogger.comissa ja minulla on enemmän aikaa blogata kun annan ne päivityshuolet Googlelle. Lisäksi blogi on ollut aina käytettävissä, kiitos Googlen hyvien palvelinten. Osoitteella ei ole mitään merkitystä, joten ilmainen kelpaa. Itse asennetussa kuluja oli ainakin 8 euroa kk sisältäen domainin. Bloggerin etu on myös rajaton kuvatila, jos lataa kuvat alle 2048x2048 koossa.

    VastaaPoista
  10. Molemmat ovat mun mielestä loistavia alustoja. Ja kaikkein parasta, että ne ovat nopeita ja helppoja ottaa käyttöön. Meillä käytössä WordPress bloggaamiseen, myös Tumblria ollaan kokeiltu minibloggaamiseen.

    VastaaPoista
  11. Onko wordpress.comin ja bloggerin hakukonenäkyvyyden välillä eroja? Entä onko tietoa, miten google arvottaa noilta sivuilta uloslinkitykset muille sivuille?

    VastaaPoista
  12. Hi there to every one, the contents existing at this site are actually remarkable for people
    knowledge, well, keep up the good work fellows.

    VastaaPoista
  13. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

    I've been looking for a plug-in like this for quite
    some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
    your blog and I look forward to your new updates.

    VastaaPoista