tiistai 26. elokuuta 2014

Blogitekstin ja kuvien kopioinnin estäminen


Bloggaajat käyttävät useita tunteja tai jopa päiviä yhden postauksen tekemiseen. On täysin luonnollista, ettei bloggaaja halua kenenkään kopioivan kovalla työllä kirjoitettua postausta ja itse otettuja kuvia. On ikävää, että itse on nähnyt aivan älyttömän paljon vaivaa ja joku toinen tulee korjaamaan sadon.

Internetissä kuka tahansa voi kuitenkin varastaa blogista sisältöä ja esittää sitä omanaan. Sitä ei voi koskaan tietää, millaisiin epämääräisiin tarkoituksiin joku haluaa käyttää blogikuvia tai –tekstejä.

Eräs lukija lähetti sähköpostitse mielenkiintoisen kysymyksen tähän aiheeseen liittyen:

“Moi, ajattelin sulta kysäistä neuvoa kun ehkä tiedät. Monella bloggaajalla on blogissaan kopiointikielto niin, että painaessa hiiren oikeaa näppäintä ilmestyy ruutuun teksti "Ethän kopioi" tms. Miten sellainen tehdään? Kiinnostaisi saada omaankin blogiin.”

Päätin kirjoittaa aiheesta postauksen, koska sama asia askarruttaa varmasti monia muitakin bloggaajia. Millaisilla keinoilla lukijaa voi estää kopioimasta sisältöä blogista?




Simppeleillä koodeilla voi estää tai ainakin hankaloittaa sisällön kopioimista blogista. Kannattaa muistaa, että koodit kuitenkin estävät vain aloittelijoita kopioimasta materiaalia blogista. Jos joku ihan oikeasti haluaa kopioida tekstiä tai kuvia blogista, hän löytää siihen kyllä keinot. Esimerkiksi kuvan saa helposti kopioitua kuvankaappauksella. Toisaalta kopioinnin estokoodit toimivat ainakin hyvänä huomautuksena lukijalle, että bloggaaja ei halua kenenkään kopioivan materiaalia blogista.

Itse en laittaisi kopioimisen estoja blogiini, koska ne hankaloittavat blogin lukemista. Lisäksi kopiointi tuo ainakin vähäisissä määrin mainontaa blogille. Jos joku esimerkiksi lainaa toisesta blogista kuvan ja hyvien lainausperiaatteiden mukaisesti laittaa linkin kuvan alkuperäiseen lähteeseen, tulee blogiin lisää kävijöitä linkin kautta.

Ymmärrän kyllä, että joku haluaa laittaa kopioimisen eston blogiinsa esimerkiksi siitä syystä, että blogissa on kuvia omista lapsista. Myöskään ammattivalokuvaaja ei todennäköisesti halua, että hänen ottamiaan kuvia varastetaan ja käytetään omiin tarkoituksiin.

Koodien lisäksi esimerkiksi vesileimat kuvissa ovat hyvä vaihtoehto ehkäistä kuvien kopioimista. Myös blogin sivupalkkiin voi laittaa tekstin, jossa kielletään lukijaa kopioimasta kuvia.

Mutta pidemmittä puheitta, siirrytään nyt niihin varsinaisiin koodeihin!


Tekstin kopioimisen estäminen



1. Mene Bloggerissa kohtaan ”Ulkoasu” ja ”Lisää gadget”.  
2. Kopioi ja liitä seuraava koodi ”HTML/JavaScript”-kohdan sisältökenttään:

<script language='JavaScript1.2'>function disableselect(e){return false}function reEnable(){return true}document.onselectstart=new Function ("return false")if (window.sidebar){document.onmousedown=disableselectdocument.onclick=reEnable}</script>

3. Tallenna. Voilà, tekstiä ei voi enää kopioida! Koodi on saanut aikaan sen, ettei tekstiä voi enää "maalata".



Kuvien kopioimisen estäminen



Keino 1. Oikean klikkauksen estäminen.

Ensimmäinen keino on estää kuvan kopioiminen siten, ettei oikealla hiirennäppäimellä aukea valikkoa. Tällöin kopiointi-vaihtoehtoa ei tule ollenkaan siis näkyviin. 

Muokkaa blogipostausta HTML-näkymässä ja lisää kuva-tägeihin (img) seuraava oncontextmenu=”return false” –teksti . Kuvakohdan pitäisi siis näyttää tältä:

<img src="kuva.jpg" oncontextmenu="return false">


Keino 2. Läpinäkyvän taulukon luominen.

Tämä toinen keino on kaikkein vaikein. Tässä vaihtoehdossa luodaan taulukko, jonka sisältönä on läpinäkyvä kuva. Taulukon taustakuvana on varsinainen kuva. Tällöin kun käyttäjä yrittää tallentaa kuvaa, hän saa tallennettua vain läpinäkyvän kuvan. 

<table style="background-image:url('kuva.jpg'); width:640px;height:480px;" ><tr><td><img src="transparent.gif" style="width:640px;height:480px"/></td></tr></table>


Keino 3. Kuvan oikea klikkaaminen estetään ja kuvaa klikatessa ilmestyy ponnahdusikkuna, jossa on varoitusteksti.

Kolmas keino on estää kopiointi JavaScript-koodilla eli tämä on se lukijan kysymä keino. Tällöin blogiin täytyy tehdä kaksi muutosta: lisätä JavaScript ja muokata mallia.

JavaScriptin lisääminen onnistuu seuraavasti:

1. Mene Bloggerissa kohtaan ”Ulkoasu” ja ”Lisää gadget”. 
2. Kopioi ja liitä seuraava koodi ”HTML/JavaScript”-kohdan sisältökenttään:


<script>
function right(e) {
var msg = "Copying photos is not permitted.";
if (navigator.appName == 'Netscape' && e.which == 3) {
alert(msg);
return false;
}
if (navigator.appName == 'Microsoft Internet Explorer' && event.button==2) {
alert(msg);
return false;
}
else return true;
}

function trapclick()
{
if(document.images)
{
for(i=0;i<document.images.length;i++)
{
document.images[i].onmousedown = right;
document.images[i].onmouseup = right;
}
}
}
</script>


3. Tallenna muutokset. Tuohon Copying photos is not permitted -kohtaan voi muokata haluamansa tekstin.


Sitten pitää vielä muokata mallia:

1. Avaa "Malli" ja valitse kohta “Muokkaa HTML-koodia”
2. Etsi kohta <body > ja muokkaa se seuraavanlaiseksi

        <body onLoad="trapclick()">

3. Tallenna malli. Nyt kun painat mitä tahansa kuvaa oikealla hiirennäppäimellä, pitäisi tulla ponnahdusikkuna, jossa on haluamasi varoitusviesti.


HUOM! Estokoodit eivät välttämättä toimi kaikilla selaimilla.


P.S. Otan mielelläni vastaan postaustoiveita. Saa siis laittaa kysymyksiä kommenttiboksiin ja sähköpostiin!

13 kommenttia:

  1. Toivoisin ohjeita blogin ulkoasun muokkaamiseen. En vain osaa... Ihan simppeleitä juttuja varmaan, esim. miten laitetaan tekstin loppuun kuvia, joita klikkaamalla pääsee muihin samantyyppisiin postauksiin, tai miten tehdään kivan näköiset "napit" vaikka seuraa blogilistalla, eikä vaan se perus. Kiitos tästä blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäät blogista! Kiitokset postausideoista :)

      Poista
  2. Moikka! Tein tuon tekstin kopioimisen estämisen, mutta miten ko. kohdan saisi näkymättömäksi lukijoille? Lisäksi Blogger vaatii otsikkoa - mitä siihen voisi kirjoittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni ainakin onnistui ilman otsikkoa eikä lukijalle tullut mitään näkyviin. Eikö Blogger anna sinun lainkaan tallentaa, jos otsikkoa ei ole?

      Poista
  3. Hei osaatko neuvoa,kuinka oikean klikkauksen eston saa pois?? Menin sellaisen sitten tekemään ja nyt poistin tekemäni gadgetin, mutta kielto näyttää olevan edelleen voimassa? Apuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistitko varmasti tallentaa sen jälkeen, kun olit poistanut gadgetin?

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksestasi! Kyllä muistin tallentaa, mutta heittää silti tuon ponnahdusikkunan aina kun klikkaa oikeaa. Kyllä ketuttaa :/ Nyt kun gadget on poissa, ei ole mitään koodia mitä voisi muokatakaan.

      Poista
    3. Luulisin keksineeni ratkaisun :)

      Blogisi lähdekoodissa näkyy edelleen se kopiointikielto, joten se pitää poistaa sieltä. Mene siis Bloggerissa HTML-koodin muokkaustilaan. Etsi sieltä koodin joukosta vaikka sanalla "kuviani", sillä löydät oikean kohdan. Poista se koko kappale siitä eli se lyhyt koodinpätkä, joka alkaa < script > -sanalla ja päättyy < /script > -sanaan. Vähän sekavasti selitetty, mutta toivottavasti ymmärsit. Kerro sitten, että onnistuiko!

      Poista
    4. Ymmärrän ohjeen, kiitos siitä, mutta en löydä oikeaa kohtaa HTML-koodista. ctrl+f toiminnolla ei anna mitään ja selaamallakaan en löydä tuota kohtaa :( Pitää yrittää vielä illemmalla uudestaan. Kiitos avustasi tähän asti :)

      Poista
  4. Moikka. Kokeilin tuota tekstin kopioimisen estämistä, mutta en saa sitä toimimaan :/ Antaa edelleen maalata tekstin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... ehkä tuo ei toimi kaikissa selaimissa tai Bloggerin teemoissa. Kannattaa kokeilla eri selaimella ja eri blogissa (sinulla näyttää olevan monta blogia), jos niissä toimisi :)

      Poista
    2. Ookkei, kiitos vastauksesta :) Kokeilen ainakin vaihtaa selainta kunhan tässä ehdin. Teemojakin pitää selata ja koittaa jos jokin jippo toimii ^^

      Poista