torstai 2. huhtikuuta 2015

Eri blogipalveluiden vertailua


Yksi tärkeimmistä kysymyksistä blogia perustaessa on, minkä blogialustan valitsee. Blogialustan valintaan vaikuttaa esimerkiksi blogin aihealue ja haluaako bloggaaja tienata blogillaan rahaa.

Tässä postauksessa vertailen suosituimpia blogipalveluita, joista suurin osa on ainakin nimen perusteella kaikille tuttuja. Sivustot on listattu aakkosjärjestyksessä. Toivottavasti tämän postauksen perusteella osaat valita omiin tarpeisiisi sopivan sivuston.

Suuri osa bloggaajista valitsee julkaisualustaksi joko Bloggerin tai Wordpressin. Näitä kahta olen vertaillut jo aikaisemmassa postauksessa, jonka voit lukea täältä.

Toivoisin, että te lukijat jakaisitte kokemuksianne kommenttiboksissa. Mitä hyviä ja huonoja puolia eri blogialustoissa on? Entä jäikö jokin palvelu uupumaan listasta? Tarkoitukseni on päivittää listaa sitä mukaa, kun tietoa karttuu.




Blogger (blogspot)


- Googlen omistama blogipalvelu.
- Blogin osoitteeksi tulee bloginnimi.blogspot.com, mutta blogin voi siirtää omalle verkkotunnukselle.
- Helppokäyttöinen. Sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille käyttäjille.
- Blogipohja on kaikille tuttu, joten lukijat osaavat navigoida blogissa.
- Lähes kaikkiin blogiongelmiin löytää nopeasti vastauksen googlettamalla, koska palvelu on niin suosittu.
- Blogin ulkoasun saa muokattua mieleisekseen ilman koodaustaitoja.
- Yhdellä blogilla voi olla monta kirjoittajaa.
- Varsinkin alussa pitää nähdä vaivaa lukijoiden saamiseksi.
- Suosittelen valitsemaan Bloggerin, koska se on niin monikäyttöinen. Se sopii sekä harrastusluontoiseen että ammattimaiseenkin bloggaamiseen.


Indiedays


- Suosituimpien muotiblogien yhteisö.
- Indiedays maksaa bloggaajille palkkiota heidän tuottamastaan sisällöstä.
- Kuka tahansa ei voi alkaa Indiedays-bloggaajaksi. Sivustolle voi hakea bloggaajaksi, jos on kirjoittanut blogia aktiivisesti vähintään vuoden ja blogilla on tuhansia lukijoita. Blogin tulee olla korkealaatuinen ja inspiroiva.
- Blogin osoitteeksi tulee bloginnimi.indiedays.com.


Lily


- Trendi-muotilehden blogiyhteisö, joka on suunnattu naisille.
- Tyylikäs ja helppokäyttöinen.
- Blogin osoitteeksi tulee lily.fi/blogit/bloginnimi.
- Vanhaa blogia ei saa automaattisesti siirrettyä sivustolle.
- Blogin ulkoasusta saa helposti kivannäköisen, mutta sitä ei voi muokata rajattomasti.
- Blogilla ei voi tienata mainostuloja. Sivusto näyttää mainoksia blogissa, mutta bloggaaja itse ei tienaa niistä mitään. Sivusto on kylläkin palkannut muutamia Suomen suosituimpia bloggaajia kirjoittamaan blogia sivustolla.
- Lily.fi-sivustolla on paljon kävijöitä, joten blogi saa sen kautta lukijoita.
- A-lehdet omistavat blogien sisällön ja bloggaaja luovuttaa A-lehdille oikeuden käyttää materiaalia korvauksetta esimerkiksi lehdissä.


Rantapallo


- Suomen suurin matkablogiyhteisö, johon kuka tahansa voi perustaa blogin.
- Bloggaajat ovat innokkaita reissaajia sekä ulkomailla asuvia suomalaisia.
- Sivustolla blogit näkyvät joka viikko yli 200 000 lukijalle.
- Blogin osoitteeksi tulee rantapallo.fi/bloginnimi.
- Aktiiviset bloggaajat voivat hakea Rantapallon Bloggaajakorttia, jolla saa etuja matkailualan tuotteista ja palveluista.
- Bloggaajat pääsevät osallistumaan tapahtumiin, kilpailuihin ja jopa tutustumismatkoille.
- Jo olemassa oleva blogi voidaan siirtää Rantapallon sivustolle.


Tumblr


- Yahoon omistama blogipalvelu.
- Ilmainen, mutta premium-teemat ovat maksullisia.
- Blogin osoitteeksi tulee bloginnimi.tumblr.com.
- Tumblr-blogiin voi laittaa mainoksia.
- Blogit voivat esimerkiksi muistuttaa kuvagallerioita tai olla tavanomaisia blogeja. Yleisesti ottaen Tumblr-blogit ovat minimalistisia ja niissä on vain vähän sisältöä muihin blogeihin verrattuna.
- Tumblr perustuu sosiaalisuuteen. Tykkääminen, jakaminen ja yhteydenpito on tehty helpoksi.
- En suosittele perustamaan suomenkielistä blogia tälle sivustolle, koska Tumblr on vielä melko tuntematon suurelle osalle suomalaisista.
- En ole vielä ymmärtänyt, miksi Tumblr on niin suosittu. Aina kun eksyn Tumblr-blogiin, ensireaktioni on ”Apua! Miten tämä toimii?”. Vastassa on kuvien, linkkien ja lyhyiden tekstinpätkien sekamelska. Sivut ovat vaikeasti navigoitavia ja huonosti toimivia. Voisiko joku valaista minua, mikä Tumblrissa on niin ihmeellistä?


Vuodatus


- Suurin suomalainen blogipalvelu.
- Blogin osoitteeksi tulee bloginnimi.vuodatus.net.
- Aika on tainnut mennä tämän sivuston ohi. Vuodatus eli kulta-aikaansa vajaat kymmenen vuotta sitten, kun suomalaiset eivät oikein tienneet muita blogipalveluita. Vuodatus ei ole enää suosittu paikka pitää blogia ja Suomen luetuimmat blogit sijaitsevat ihan muissa osoitteissa.
- Blogiin ei saa itse laittaa mainoksia. Vuodatus voi näyttää blogissa mainoksia, mutta bloggaaja ei saa niistä tuloja.


Wordpress.com


- Blogin osoitteeksi tulee bloginnimi.wordpress.com, mutta blogille voi ostaa oman verkkotunnuksen.
- Blogiin ei voi lisätä mainoksia. Wordpress kuitenkin näyttää mainoksia blogissa, mutta bloggaaja ei saa niistä itse rahaa. Lisämaksusta voi estää mainosten näyttämisen blogissa.
- Helppokäyttöinen ja ilmainen, mutta lisäominaisuudet ovat maksullisia.
- Paljon ilmaisia ja maksullisia ulkoasuteemoja, joiden avulla blogista saa persoonallisen näköisen.


Wordpress.org


- Ladataan omalle palvelimelle ilmaiseksi. Verkkotunnus ja hosting-palvelu ovat kuitenkin maksullisia. Blogin ylläpitäminen maksaa halvimmillaan joitakin kymmeniä euroja vuodessa.
- Blogin voi muokata täysin mieleisekseen.
- Jos et ole hyvä tietokoneiden kanssa etkä osaa koodata, joudut luultavasti ostamaan ulkoasun ja ominaisuuksia blogiin, mikä tietää lisää kuluja.
- Ei sovi aloittelevalle bloggaajalle.
- Tämä on paras vaihtoehto, jos haluaa blogata ammattimaisesti ja on valmis satsaamaan blogiin myös rahallisesti.



5 kommenttia:

  1. Suomalaisista palveluista tulee mieleen vielä http://blogaaja.fi/ ja http://www.omablogi.fi/ . En ole kumpaakaan käyttänyt, joten en osaa niistä sen kummempaa sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Täytyypä käydä tutustumassa noihin sivustoihin.

      Poista
  2. Myös monien sanoma- ja aikakauslehtien nettisivuilla on bloggaajia. Esim. Cosmopolitan, Costume, Iltalehti, Me Naiset, Olivia jne. Mutta noihin pääsee vain pitkän linjan bloggaajat kutsusta. Käsittääkseni lehdet maksavat bloggaajille palkkaa.

    VastaaPoista
  3. Sellainen huomio, että hostingpalveluita löytyy ilmaisiakin. Osa jopa ihan hyviä, jos vähän liikennettä, eli minimissään voi saada alle 10€ vuosi kuluilla. Toisekseen wordpressiin saa myös monenlaisia ilmaisia teemoja, mutta jotkut näistä, ovat todella raskaita! Itselle tuli se ongelma vastaan ja jouduin palauttamaan oletus teeman. Nyt teen omaa teemaa, jotta saisin sellaisen kun haluan ja vielä kevyenä! Oma blogi on aika tuore ja ensimmäinen itselle, tältä blogilta olen saanut hyviä vinkkejä. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  4. Tumblrin charmi on yhteisö (todella suosittu LHBT+ ihmisten ja feministien ja erilaisten taiteilijoiden parissa) ja dashboard. Blogeja seuraamalla saa niiden sisällön omalle dashboardilleen (sama periaate kuin Facebookin newsfeed), jonka voi siis kuratoida itseään kiinnostavaksi seuraamalla oikeita blogeja. Omassa käytössä Tumblr on vähemmän blogialusta ja enempi sosiaalinen media niin kuin Twitter (Tumblrissa voi seurata tuntemattomia ja julkkiksia) ja Facebook. Tumblrilla voi toki luoda ihan tavallisen blogin ja valita selkeän teeman, se ei vain ole kaikkien valinta ja tuloksena on kuva-linkki-teksti sekamelskaa.

    VastaaPoista